Συνέντευξη του Νίκου Τσανή στο «ΛΑΟ του Αλμυρού»

Οι κύριοι άξονες των παρεμβάσεων και οι προτεραιότητες της ΕΔΚ
Κύριε Τσανή, τι «γεύση» σας αφήνει το 2017 ως άνθρωπο, αλλά και ως πολιτικό;
Ως ενεργός πολίτης (δεν ασπάζομαι, ούτε διεκδικώ τον ρόλο του πολιτικού) έχω να σημειώσω ότι το 2017 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και φυσικά των δημοτών του Αλμυρού.
Η υψηλή ανεργία, η μερική απασχόληση που τείνει να γίνει θεσμός στους νέους , η υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, η αύξηση φορολογίας των αγροτών-κτηνοτρόφων  και αυτοαπασχολούμενων, η μείωση μισθών και συντάξεων, η καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, η επερχόμενη λαίλαπα των πλειστηριασμών, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και την τοπική κοινωνία.
Μνημονιακότερη των δανειστών η  δημοτική αρχή του Αλμυρού που σε αυτές τις συνθήκες προχώρησε από το 2016 σε κατάσχεση λογαριασμών δημοτών. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του Δήμου γίνεται εκτός τοπικής αγοράς, με εξαίρεση μικροποσά ή περιπτώσεις (πχ καύσιμα) που δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.

Ποια η συμβολή, ποιες οι παρεμβάσεις της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης, ως αντιπολίτευση στο Δήμο;
Η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» ως αντιπολίτευση στο Δήμο, είχε και έχει ως στόχο να συμβάλλει στην διαμόρφωση πολιτικής του Δήμου προς όφελος του τόπου και των δημοτών στο μέτρο των δυνάμεων της.
Οι παρεμβάσεις μας είχαν τρείς κύριους άξονες: α) την ανάδειξη προβλημάτων των δημοτών και διαμόρφωση προτάσεων για την αντιμετώπιση τους, β) την ανάδειξη των αδυναμιών της δημοτικής αρχής στην άσκηση της εξουσίας και γ)  την συμβολή μας στην διαμόρφωση της πολιτικής του Δήμου με κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων όπως για παράδειγμα: Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου πλήρως κοστολογημένες, ενίσχυση της Κοινωνικής Πολιτικής με την επέκταση του θεσμού των ΚΑΠΗ και της ιατρικής φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη την επικράτεια του Δήμου, Δίκαιη χρέωση Δημοτικών Τελών σε δημότες και επιχειρήσεις, Νέα μορφή εμποροπανήγυρης, Πρόταση διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων, Ορθολογική διαχείριση της ΔΕΥΑΑΛ.
Εμείς δεν κάναμε ποτέ αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, πάντα οι απόψεις και οι προτάσεις μας ήταν και είναι τεκμηριωμένες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε πολλά ζητήματα, και με πρωτοβουλία μας, έχουμε συνεργαστεί με άλλες δημοτικές παρατάξεις αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές μας.
Δυστυχώς όμως η Δημοτική Αρχή δεν δείχνει καμία διάθεση για συναίνεση, έχει υποβαθμίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή διαθέτοντας την πλειοψηφία μπορεί πολλές φορές να αποφασίζει ακόμη και κόντρα στο αυτονόητο και την κοινή λογική.

Τι πιστεύετε ότι θα λείψει από τη θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής; Ποια έργα θα έπρεπε να γίνουν κατά προτεραιότητα κατά τη γνώμη σας;
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Η σημερινή δημοτική αρχή οδηγεί στην οπισθοδρόμηση τον Δήμο Αλμυρού. Διαχειρίζεται τον δήμο σίγουρα κάτω από τις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες ενός σύγχρονου δήμου, χωρίς όραμα, σχέδιο και στόχους. Η αυθαιρεσία, ο ιδιότυπος αυταρχισμός απέναντι σε δημότες και υπαλλήλους, η αλαζονεία, η λασπολογία για όποιον υποστηρίζει κάτι διαφορετικό, ο λαϊκισμός,  η καταπάτηση και παραποίηση θεσμών και διαδικασιών  (κατατμήσεις έργων, απευθείας αναθέσεις, παραβίαση νόμων κλπ.) καθώς και ο υπερβολικός συγκεντρωτισμός χαρακτηρίζουν την άσκηση εξουσίας από την πλευρά του κ. Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής.
Κατά την γνώμη μας οι προτεραιότητες στις σημερινές συνθήκες περιλαμβάνονται σε πέντε άξονες:
Α. Δράσεις Κοινωνική Αλληλεγγύης για στήριξη των αδύναμων και ενίσχυση της Κοινωνικής Πολιτικής με σύνθημα: Αντιμετωπίζουμε την κρίση Συλλογικά.
Από τον Νοέμβρη του 2014 έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα πλήρως κοστολογημένη που δεν ξεπερνά τις 60.000€ ετησίως.

Β. Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθημερινότητας προς τους δημότες.
α) Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας με ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εμείς,  τον Απρίλιο του 2015, οργανώσαμε εκδήλωση με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων» και αναλύσαμε εκτενώς την πρόταση μας η οποία περιλαμβάνει και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
β) Στήριξη της δημοτικής επιχείρησης της ΔΕΥΑΑΛ για να παρέχονται φθηνότερες υπηρεσίες ύδρευσης /αποχέτευσης στους δημότες που σήμερα πληρώνουν πολύ ακριβότερα  σε σχέση με άλλους παρόμοιους δήμους. Η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό της κόστος που ξεπερνά τις 700.000€ ετησίως και  η επένδυση να αποσβηστεί άμεσα στα 2-3 χρόνια προσφέροντας φθηνότερες υπηρεσίες στους δημότες.
Γ. Πρωτοβουλίες αναπτυξιακής πολιτικής για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αναφέρω επιγραμματικά:
α) Αναβάθμιση Δημοτικών Σφαγείων και δημιουργία Τυποποίητήριου Κρέατος με παράλληλη κατοχύρωση brand name για τα προϊόντα της περιοχής
β) Δημιουργία καταναλωτικού συνεταιρισμού τοπικών αγροτικών  και κτηνοτροφικών προϊόντων .
γ) Διοργάνωση και θεσμοθέτηση Έκθεσης Αγροτικών και Κτηνοτροφικών προϊόντων και εφοδίων αξιοποιώντας  και την γεωγραφικής μας θέση.
δ) Δημιουργία Δημοτικού Τουριστικού περιπτέρου για έναρξη αξιοποίησης της ‘Οθρυος. Ουσιαστικές παρεμβάσεις αναβάθμισης παραλιών κλπ.
ε) Διεκδίκηση της δημιουργίας λιμενικού ταμείου στην περιοχή του Αλμυρού.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη εκδήλωση της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης» ήταν ημερίδα που είχε ως θέμα «Τοπική Ανάπτυξη, κοινωνία και αυτοδιοίκηση» και έγινε τον Γενάρη του 2014
Δ. Εκτός από την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, άμεσα πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει έργα που να αφορούν την κατασκευή του δρόμου σύνδεσης με τα Ζιρέλια, την ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου μπροστά στο Κουρί σε συνδυασμό με μέτρα προστασίας για το δάσος καθώς και την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στο παραλιακό μέτωπο (πχ Αμαλιάπολη , Αχίλλειο).
Ε. Η στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και πολιτισμού για αναβάθμιση της κοινωνικής συνοχής με προσανατολισμό την στήριξη του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που εμποδίζουν τους ΟΤΑ σήμερα να παράγουν έργο;
Προφανώς τα προβλήματα που μπαίνουν εμπόδιο στην παραγωγή έργου, είναι η υποχρηματοδότηση και η γραφειοκρατία.
Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι ακόμη και στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν αρκετοί δήμοι και δημοτικές αρχές που παράγουν σημαντικό έργο.
Το βασικό είναι να υπάρχει όραμα, σχέδιο, οργανωτικές ικανότητες και ανοιχτό μυαλό, αυτά λείπουν από την σημερινή δημοτική αρχή του Αλμυρού. Πολλά από αυτά που προανέφερα στο προηγούμενο ερώτημα χρειάζονται σχέδιο, οργανωτικές ικανότητες και πολλή δουλειά. Χρειάζεται να υπερβούμε τον εαυτό μας για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.

Ο Καλλικράτης μπόρεσε να ενισχύσει ή αποδυνάμωσε τους παλαιούς Δήμους και Κοινότητες; Οι σημερινές συνθήκες αυτοδιοίκησης, για τον Αλμυρό, επαρκούν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών στον Καλλικρατικό Δήμο; Τις πταίει;
Η εφαρμογή του Καλλικράτη καθορίστηκε από τις μνημονιακές επιταγές. Ο Καλλικράτης έχει οδηγήσει σε υπερσυγκεντρωτισμό , σε απαξίωση της λαϊκής συμμετοχής με μειωμένους πόρους κατά 60%. Προφανώς αποδυνάμωσε τους παλαιούς δήμους και κοινότητες.
Όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι συνθήκες στον δήμο Αλμυρού προφανώς και δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου.
Έχουμε ως «Ενωτική Δημοτική Κίνηση»  επανειλημμένα τονίσει ότι το μοντέλο διοίκησης του δήμου Αλμυρού είναι λανθασμένο και χρειάζεται αναμόρφωση. Επιγραμματικά αναφέρω τους άξονες της πρότασης μας :
Α.  Καθορισμός Τοπικών Αντιδημαρχιών  στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και δύο θεματικών  Αντιδημαρχιών, καθώς και ορθολογική αξιοποίηση του θεσμού του Γενικού Γραμματέα.
Β. Ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων τα οποία πρέπει να παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται και να τους δοθεί επιπλέον η δυνατότητα να διαχειρίζονται υλικά και υπηρεσίες για να αντιμετωπίζουν τα άμεσα καθημερινά προβλήματα τους .
Γ. Αναδιάταξη των υπηρεσιών του Δήμου ώστε η λειτουργία του να γίνει αποτελεσματική και ουσιαστική. Η δημιουργία και στελέχωση α) Γραφείου κίνησης οχημάτων, β) Γραφείου τουριστικής ανάπτυξης και ενημέρωσης, γ) Γραφείου Γεωργικής-Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης, δ) Υπηρεσίας καταγραφής προβλημάτων καθημερινότητας και έκδοσης εντολών αντιμετώπισης ανάλογα με την προτεραιότητα καταγραφής και την σπουδαιότητα του προβλήματος, ε) Θέσεις Υπευθύνου για την διεκδίκηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων,  αποτελούν άμεση αναγκαιότητα. Επίσης η δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής και Δημοτικών Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δ Η στήριξη και αναδιοργάνωση των Δημοτικών επιχειρήσεων, ώστε να προσφέρουν με χαμηλό κόστος ποιοτικές υπηρεσίες προς του; δημότες τους (ΔΕΥΑΑΛ) και να συνδράμουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής (Κοινωφελής Επιχείρηση). Περαιτέρω ενίσχυση των Δομών Κοινωνικής Πολιτικής (με αξιοποίηση προγραμμάτων όπως  Κέντρα Κοινότητας, ΚΕΠ Υγείας, επαναλειτουργία του θεσμού των ΚΑΠΗ σε όλη την επικράτεια του Δήμου κλπ).
Τέλος πρέπει να εκμεταλλευτούμε δημιουργικά τις συνθήκες  που επιβάλλει ο «Καλλικράτης»  σε θέματα όπως :α) Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες β) Διεκδίκηση λιμενικού ταμείου γ) Ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση για την περιοχή μας.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δημότες του Αλμυρού; Ποια θα ήταν η δική σας προτεραιότητα;
Οι δημότες του Αλμυρού , αντιμετωπίζουν ως δημότες τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες , την ακριβή ύδρευση –αποχέτευση , την ανυπαρξία πολιτικής κοινωνικής αλληλεγγύης από την μεριά του δήμου ενώ αντιμετωπίζουν ως πολίτες προφανώς την ανεργία .
Πιστεύω στο τρίτο ερώτημα έχω απαντήσει  για τις προτεραιότητες μας που αφορούν και τα συγκεκριμένα θέματα, θα ήθελα όμως να θέσω ένα ρητορικό ερώτημα: Γιατί αποτελεί προτεραιότητα η σκεπαστή λαϊκή και το ξύλινο κτήριο στο Κουρί με κόστος πέραν των 500.000€ που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή και όχι το Τουριστικό Περίπτερο στην Όθρυ, η αναβάθμιση των σφαγείων με παράλληλη δημιουργία τυποποιητήριου κρέατος, η δημιουργία φωτοβολταικών για την μείωση κόστους της ΔΕΥΑΑΛ;  Ποια τελικά έργα έχουν αναπτυξιακή προοπτική και μπορούν να φανούν άμεσα χρήσιμα και απαραίτητα για τον τόπο και τους δημότες;

Σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, από μέλη της Δημοτικής Αρχής, υπήρξαν προσωπικές αναφορές για τις πολιτικές σας επιλογές, αλλά ακόμη και για το επάγγελμα ή το …μεταφορικό σας μέσο και στυλ… Θέλετε να το σχολιάσετε;
Προφανώς ο κ. Δήμαρχος και μέλη της δημοτικής αρχής όταν δεν μπορούν να απαντήσουν πολιτικά απέναντι στις τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις μας καταφεύγουν στην λασπολογία και τα ψεύδη. Δυστυχώς όμως για αυτούς  ζούμε σε μικρή κοινωνία και μας γνωρίζουν όλους  σαν κάλπικες δεκάρες. Ποτέ δεν έκρυψα τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, ούτε το πολιτικό και επαγγελματικό παρελθόν και παρόν όπως αναγκάζονται να κάνουν κάποιοι από αυτούς…

Θα είσαστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; Και αν ναι, ως επικεφαλής;
Ήμουν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2014 ως επικεφαλής της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης» που δημιουργήθηκε μέσα από πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες,  με καθαρά αυτοδιοικητικό προσανατολισμό και στόχο να συμβάλλουμε να πάει ο τόπος μας μπροστά αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Πιστεύω ότι από τη μία τις αναγκαιότητες που βλέπαμε εμείς χθες, σήμερα τις αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι δημότες και από την άλλη, οι δημοτικές παρατάξεις με την μορφή που υπάρχουν  σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο έχουν ξεπεραστεί.
Επίσης πιστεύω ότι υπάρχουν οι δημότες και οι ενεργοί πολίτες σε όλο το πολιτικό φάσμα για την δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού κινήματος  που θα οδηγήσει τον Δήμο Αλμυρού στο μέλλον με όραμα, σχέδιο και στόχους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλω ανεξάρτητα αν θα είμαι υποψήφιος ή όχι.

Θα μοιραστείτε μαζί μας την ευχή σας για το 2018;
Πρώτα απ’ όλα υγεία σε όλους τους δημότες και σε εσάς. Επίσης εύχομαι κάθε επιτυχία σε οποιαδήποτε δημιουργική πρωτοβουλία συλλογική ή προσωπική των δημοτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.