Πρόταση στο ΔΣ Αλμυρού, σχετικά με την ΠΝΠ και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ

Η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» στο εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στις 24/4/2015 σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος πρότεινε και στήριξε το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ: «Δηλώνουμε αντίθετοι με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση που τα τελευταία πέντε χρόνια έκοβαν συνεχώς τη χρηματοδότησή της (μείωση ΚΑΠ κατά 66%), το προσωπικό της, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, εισήγαγαν θεσμούς, όπως π.χ. το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.
Δηλώνουμε αντίθετοι και με την απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος γιατί πλήττει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Μπορούμε να κατανοήσουμε την συγκεκριμένη πράξη μόνο ως ένα προσωρινό χειρισμό για να διευκολυνθεί η βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα της χώρας σε έκτακτες συνθήκες εθνικής οικονομικής ανάγκης.

H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, πρέπει να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, ώστε να βγούμε από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση με την κοινωνία όρθια, χωρίς νέα υφεσιακά μέτρα, χωρίς μειώσεις μισθών, συντάξεων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η χώρα μας δεν πρέπει να συρθεί σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέου μνημονίου.
Αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί από τους δανειστές της Χώρας κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να λειτουργήσει η Κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση όμως η συγκεκριμένη επιλογή της Π.Ν.Π. δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και πρέπει να έχει αυστηρά προσωρινό χαρακτήρα.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προβεί σε οργανωμένο διάλογο για μόνιμη διευθέτηση το συντομότερο δυνατό.«

Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις των κ. Χατζηκυριακου , Τσόγκα, Ράπου και Κρανά τελικά στηρίξαν κοινή πρόταση με την Δημοτική αρχή (κ. Εσερίδη) στο πνεύμα των αποφέσεων της ΚΕΔΕ.(;;;)

Ολος ο διαλογος στο Δημοτικό Συμβούλιο στο <link> (video) είναι αρκετά αποκαλυπτικός …